APARTHE kommunikatie
  • Home
    • Werkwijze
  • Theater met Inez Timmer
  • Kontakt
  • Cultuurblogs - archief

Aparthe blogs

Dolf Jansen na 25 jaar nog steeds niet uitgepoept!

20/12/2016

1 Comment

 
Foto

Het is het wachten waard… Een ontmoeting met de veelzijdige man die als eerste cabaretier onze minister-president in z’n voorprogramma had, die zichzelf vergelijkt met Muhammad Ali en die Paessens Moddergat tot een wereldattractie kan verheffen, ik heb het over Dolf Jansen. Wat een voorstelling zet hij neer in een eenvoudige setting waardoor zijn woorden zoveel meer impact hebben op het in groten getale aanwezige en hoofdzakelijk Sneker publiek. Een show die wat mij betreft zou moeten dienen als verplichte kost voor elke zichzelf respecterende inwoner van Nederland.
Het zijn drukke tijden voor de ietwat grieperige duizendpoot Dolf Jansen. “In 4 maanden 80 shows neerzetten, radio opnames maken en tussendoor nog het lichaam in vorm houden door het dagelijks doen van trainingen, rek- en strekoefeningen. Ik ben nu eenmaal een sportman.”, zo begint Dolf, “Het is in deze periode wel erg chaotisch allemaal, maar ik klaag niet hoor. Ik besef dat ik een bevoorrecht mens ben”, verklaart Dolf, “om dit te kunnen doen en om mensen te laten beseffen dat ze alleen zelf hun eigen gedrag bepalen en de manier waarop ze op anderen kunnen reageren. Die keuze kun je alleen zelf maken. Ook je ouders, vrienden of wie dan ook, hebben daar geen invloed op.” Het lijkt bijna zijn missie om deze boodschap aan zoveel mogelijk mensen te verkondigen en om de strijd met de  verharding in deze wereld tegen te gaan.
Een boodschap die verpakt wordt in actuele en veelal hilarische situaties die hij schetst in zijn show of in 1 van de vele indrukwekkende citaten van mensen die net als Dolf hun visie op de situatie in de wereld niet onder stoelen of banken schuiven. Dit alles doorspekt met veel humor. En er werd wat afgelachen in Theater Sneek, behalve op het moment waarop Dolf een werkelijk schitterend eerbetoon houdt over ‘onze nummer 14.’
“Omdat de show niet op TV wordt uitgezonden, heb ik besloten om deze in Delft op te gaan nemen en online te plaatsen vanaf 30 december 2016. Zodoende kan iedereen deze terug zien.”, aldus Dolf. Je mist dan ‘live’ de vele ogenschijnlijke spontane interacties met het publiek, maar de strekking blijft helder: reageer niet vanuit je primaire gevoel zoals boosheid of woede, maar ga op een redelijke manier de dialoog aan met elkaar en leef je in in de situatie van de ander. Iedereen verdient ruimte op deze wereld en gun elkaar deze ook, ondanks dat je dan soms een stukje van je eigen plek moet ‘opofferen’.
Waarom de titel ‘Veilig’, wil ik graag weten. “Veiligheid is één van de mooiste en belangrijkste gevoelens van een mens. Ik kan dat alleen maar beamen. We zijn hier eigenlijk continue mee bezig. ’s Avonds geef ik de oudste een extra knuffel omdat het op school zo goed gaat, check ik nogmaals de fietsverlichting van de middelste en de volgende ochtend mag de jongste net even iets eerder bij ons in bed komen liggen. Een lekker veilig gevoel.
Een vervolg op zijn optreden bij het Nederlandse Correspondents' Dinner volgend jaar zit er hoogstwaarschijnlijk niet in voor de pezige sympathieke cabaretier. “Waarschijnlijk zal dit later in 2017 plaatsvinden, in ieder geval na de verkiezingen en dan zal Youp van ’t Hek de aangewezen persoon zijn om dit te doen. Maar ik hou mezelf aanbevolen om wederom met de toekomstige premier in de Beurs van Berlage op het podium te staan.”, vertelt Dolf, “wel ben ik alweer begonnen met schrijven voor mijn nieuwe programma volgend jaar, ik krijg door deze show heel veel inspiratie en wil nog meer inspelen op de menselijkheid en hoe we in de wereld staan.”
 
Het lopen van marathons staat heel even op een laag pitje. Wel neemt Dolf mijn uitnodiging graag aan om op 24 juni 2017 de mooiste marathon van het Noorden te komen lopen in Sneek. In 2014 was de snelste tijd 2.37.27. Lijkt mij een prima uitdaging voor je Dolf! En dan ben je ook nog  op tijd weer thuis in Ouderkerk aan de Amstel om je verjaardag te vieren.
Tot slot zou ik iedereen willen aanraden om de show te gaan zien. Als dit in 1 van de theaters niet meer lukt, dan kan dit gelukkig nog via internet. Lijkt mij een heel veilig gevoel voor de toekomst. En dan weet u ook meteen waar mijn  titel vandaan komt.
Astrid Koops-Tippersma

1 Comment

Wyn, wiven en woarst yn Theater Sneek

20/12/2016

0 Comments

 

Op donderdag 24 november 2016 vond er een heuse wereldpremière plaats in Theater Sneek. Het boek van schrijver en wijnboer Ilja Gort, De Vrouwenslagerij, is door schrijfster Anja Steegstra bewerkt tot een Fries toneelstuk. Het resultaat: een avondvullend en komisch toneelstuk, uitgevoerd door amateurtoneelgezelschap Teater Snits en geregisseerd door Theo Smedes. Het is tijd voor De Frouljus Slachterij!
Maar eerst heb ik op de vrijdag na de première een interview met de door de wol geverfde amateurspeler, Theo Jager. In dit stuk speelt hij een bijrol als veehandelaar en als politieman Alain Joubert, een rol die in mijn ogen op zeer overtuigende wijze gespeeld wordt. Theo is in het dagelijkse leven werkzaam bij ASR, maar in zijn vrije tijd gepassioneerd toneelspeler. Hij  begon met deze hobby in zijn woonplaats Langweer, totdat hij in 1995 via een toenmalige collega en bestuurslid van Het Snitser Frysk Toaniel gevraagd wordt in te vallen. ‘Het beviel zo goed bij het gezelschap in Sneek dat ik daar ben gebleven’, aldus een bescheiden Theo, die vervolgt ‘daarnaast heb ik een paar keer  gespeeld bij It Huzumer Toaniel, Sult en bij Probe. Maar ambities om dit vak professioneel te gaan beoefenen, heb ik niet hoor. Dat vind ik veel te onzeker allemaal…’ Overigens staat er eind maart 2017 alweer een nieuwe uitdaging op hem te wachten met een rol in het stuk “Amateurs”. Te zijner tijd volgen meer details via www.teatersnits.frl.
Voor degenen die het boek nog niet kennen, een korte toelichting op het verhaal. De Vrouwenslagerij speelt zich af in het slaperige Franse dorpje Salves in het hooggebergte van de Franse Pyreneeën. Boucherie Guy Chevalier, van vader Guy en dochter Bernadette, is the place to be voor de dorpsbewoners om hun dagelijkse portie vlees te halen, en voor hun babbels en roddels. Nadat pa plotseling het loodje legt en Bernadette met haar zeer onsympathieke man Bruno (goed gespeelde rol van Douwe Hoekstra) het hakbijltje overneemt, verdwijnen een aantal ‘kerels die toch niet gemist zullen worden’.  De vier dames die uiteindelijk de slagerij runnen hebben er duidelijk schik in, er wordt heel wat “afgeslurpt”! Tegelijkertijd is 1 van de hardlopers bij de populaire vrouwenslagerij de overheerlijke Franse Merguezworstjes, een specialiteit die het voornamelijk oudere publiek na de voorstelling ook voorgeschoteld zal krijgen…
Anja Steegstra legt mij schriftelijk uit hoe het theaterstuk, in Sneek gespeeld door totaal 12 acteurs, tot stand is gekomen. ‘Ik las het boek en zag er mogelijkheden in om er een theatervoorstelling van te maken. Ik heb toen contact gezocht met Ilja Gort om toestemming te vragen. Hij was direct enthousiast en gaf mij de vrije hand om er een Fries toneelstuk van te maken. Hij had bewondering  voor de manier waarop ik het had geschreven  en heeft zich, samen met zijn vrouw tijdens de première in Sneek, heel goed vermaakt. Hij is trots op het feit dat 1 van zijn boeken nu bewerkt is tot een theatervoorstelling. Een Nederlandse versie van het stuk is overigens nog niet aan de orde.’
Tot slot heb ik nog een gezellig gesprek met Matthie Silvius-Van der Linden. Drijvende kracht en speelster bij de jaarlijkse Bonte Sneeker Avonden en sinds jaar en dag lid van Teater Snits. ‘Krite Snits had destijds nog helemaal geen jonge mensen in hun spelersbestand. Ik heb toen eerst een cursus bij Harry Looper gevolgd, die filmopnames maakte, zodat we onszelf konden terugkijken. Heel confronterend natuurlijk, maar daar leerde je wel veel van. En zo is het allemaal begonnen, nu alweer 39 jaar geleden…’, vertelt Matthie. ‘Uiteraard zijn nieuwe mensen altijd welkom in onze groep van zo’n 25 spelers’, geeft Matthie aan. ‘Om bijvoorbeeld jongeren aan de vereniging te binden en een kans te bieden hebben regisseurs Titia Huisman en Dirk de Vries afgelopen jaar leerzame acteer-workshops gegeven.’
En ze vervolgt ‘Krite Snits is al in 1850 opgericht en Het Snitser Frysk Toaniel is ontstaan in 1948. De toneelgezelschappen zijn 14 jaar geleden gefuseerd onder de naam TEATER SNITS’. ‘2016 is dus het 166e speeljaar... en ik vermoed daardoor 1 van de oudste toneelgezelschappen in Friesland,  mogelijk wel de oudste.’ Na een korte speurtocht op Internet stuit ik op Toneelvereniging Onder Ons uit Leiden, die naar eigen zeggen “De oudste amateurtoneelvereniging van Nederland is, gesticht in 1854.” Hieruit blijkt dat Teater Snits dé oudste amateurtoneelvereniging van Nederland is! Voorlopig zijn ze trouwens nog lang niet uitgespeeld en ik hoop, samen met de 1.100 leden, dat we nog lang van deze ouderwets gezellige avonden in een mooi en uitverkocht Theater Sneek kunnen genieten.

Astrid Koops-Tippersma

Foto
0 Comments

    Over Astrid

    Eerlijk, creatief, gedegen....

    Archieven

    March 2018
    February 2018
    December 2017
    October 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016

    Categorieën

    All

    RSS Feed

    View my profile on LinkedIn
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
    • Werkwijze
  • Theater met Inez Timmer
  • Kontakt
  • Cultuurblogs - archief